voordelen dc lader

Voordelen van een DC-lader

Share this post on:

Blendit Power

Energievraagstukken verhelderen

Elektrisch rijden evolueert, en de DC-lader staat vooraan in de rij als het gaat om deze revolutie. Op deze pagina lees je meer wat de voordelen van een dit type lader zijn, waarom een DC lader een game-changer is voor jouw elektrische voertuig (EV) en welke voordelen deze laadpaal met zich meebrengt. Spoiler alert: snelheid, efficiëntie en een toekomstbestendige investering staan centraal.

De laadsnelheid van een DC-lader is een van de meest indrukwekkende kenmerken die elektrische voertuigen aantrekkelijk maken voor bestuurders. In tegenstelling tot wisselstroom (AC) laders, die vaak gebruikt worden voor langzamer thuisladen, excelleert een gelijkstroom (DC) lader in het bieden van aanzienlijk snellere laadtijden, waardoor EV-eigenaars snel de weg weer op kunnen. Een aantal onderwerpen bepalen de werking, zoals:

Een DC-lader vraagt/levert een hogere stroomsterkte:

DC-laders kunnen aanzienlijk hogere stroomsterktes leveren dan AC-laders. Dit vertaalt zich direct naar een hogere laadsnelheid. De krachtige stroom die door een DC-lader wordt geleverd, stelt elektrische voertuigen in staat om hun batterijen snel op te laden, wat vooral handig is tijdens lange reizen of als er behoefte is aan een snelle oplaadbeurt. Het nadeel van het hogere vermogen is dat de aansluiting in jouw meterkast daar geschikt voor moet zijn, evenals de techniek in de laadpaal.

Je ziet DC-laders vaak bij snellaadstations:

Een van de meest zichtbare toepassingen van DC-laders is bij snellaadstations langs snelwegen en drukke routes. Deze stations zijn ontworpen om een hoge laadsnelheid te bieden en maken het mogelijk om in relatief korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid energie aan de batterij toe te voegen. Dit bevordert de haalbaarheid van langeafstandsreizen met elektrische auto’s of zwaarder beladen bedrijfswagens.

Het vermogen op maat:

DC-laders bieden flexibiliteit als het gaat om het vermogen dat aan het voertuig wordt geleverd. Veel moderne EV’s hebben de mogelijkheid om verschillende laadvermogens te accepteren, waardoor bestuurders de laadsnelheid kunnen aanpassen aan hun behoeften en de beschikbare infrastructuur. Denk bij de laadinfrastructuur bijvoorbeeld aan het aanpassen van je meterkast op een zwaardere aansluiting terwijl je op korte termijn de DC-lader op een lager vermogen instelt. Ook de communicatie tussen het voertuig en de laadpaal zorgt voor een afstemming in de laadsnelheid, een auto neemt niet meer vermogen af dan het aankan.

Vaak geschikt voor high-end voertuigen:

Veel luxe elektrische personenauto’s zijn ontworpen met hoog vermogen DC-laadmogelijkheden, waardoor eigenaren van deze voertuigen kunnen profiteren van de kortere laadtijd die door DC-laders wordt gerealiseerd. Dit draagt bij aan de algehele aantrekkelijkheid van high-end EV’s. Naast de high-end voertuigen kun je natuurlijk ook een gelijkstroomlader gebruiken voor het opladen van je bestelbus of vrachtwagen. Deze techniek is duurder dan conventionele laadtechnologie waarbij een beperkte omvormer in het voertuig het laadvermogen beperkt op zo’n 11 kW. Laadvermogen bij duurdere omvormers kan tot wel 350 kilowatt of zelfs meer dan een megawatt oplopen!

Voordelen DC lader = Meer efficiëntie bij hogere vermogens:

Terwijl hogere laadsnelheden worden bereikt, is het opvallend dat DC-laders over het algemeen hun efficiëntie behouden. Dit betekent dat, zelfs bij hogere vermogens, er minder energie verloren gaat tijdens het laadproces. Het vermogensverlies treedt onder andere op bij het omvormen van wisselstroom naar gelijkstroom voor de batterij van jouw auto. Dit gebeurd in de laadpaal, bij een lader met goede technieken haal je een hoger rendement bij omvormen dan bij goedkoper uitgevoerde laders. Dit vind je vooral terug in de hoogte van de investering voor het product en uiteindelijk in je energierekening. De energie gaat immers verloren in warmte!

Dc laadpaal advies

De voordelen van een DC lader

In principe biedt de laadsnelheid van een DC-lader een cruciaal voordeel voor EV-eigenaars, waardoor elektrisch rijden praktischer en haalbaarder wordt, vooral voor diegenen die regelmatig langere afstanden afleggen. Het stelt bestuurders in staat om snel weer op pad te gaan, waardoor de barrières voor de acceptatie van elektrische voertuigen worden verlaagd.

Aandachtspunten bij het plaatsen van een DC lader 

Een DC laadpaal vraagt niet alleen meer voorbereiding en onderzoek voordat een keuze gemaakt is, maar kost ook aanzienlijk meer tijd, geld en moeite om het product te onderhouden. Het onderhoud is nodig om een efficiente en veilige werking te waarborgen. Onderhoud kan bestaan uit bijvoorbeeld monitoring op afstand of het vervangen van luchtfilters in het systeem op locatie. Het is dus goed om vooraf rekening te houden met deze aanvullende kosten. Daarnaast wil je natuurlijk dat een monteur bij een storing in de DC-lader voldoende ruimte heeft om veilig te werken. Om de kosten te dekken voor het onderhoud, periodieke werkzaamheden en 24/7 monitoring, bieden leveranciers of laadpaalbeheerders (CPO) vaak een onderhoudscontract aan.  

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een dc-lader, lees dan onder deze afbeelding verder over de selectie van een dc-lader voor jouw parkeerplaats. 

 
voordelen dc lader
 
 

Hoe selecteer ik mijn DC-lader?

De selectie van het juiste type DC-lader is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat het laadpunt efficiënt werkt en voldoet aan de behoeften van jouw bedrijf. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van het juiste type DC-lader:

Kies de laadsnelheid van jouw DC-lader

Een van de belangrijkste overwegingen is de laadsnelheid die de DC-lader kan leveren. Verschillende laders hebben verschillende vermogensniveaus, uitgedrukt in kilowatts (kW). Hoe hoger het vermogen, hoe sneller het opladen. Kies een lader die past bij de verwachte laadbehoeften van jouw bedrijf en de elektrische voertuigen die worden gebruikt.

Niet alle voertuigen zijn geschikt om (super)snel op te laden. Controleer daarom altijd de compatibiliteit van de DC-lader met de elektrische voertuigen die jij wil gebruiken of die al worden gebruikt binnen jouw bedrijf. Verschillende fabrikanten hebben verschillende stekkeraansluitingen, zoals CHAdeMO, CCS (Combined Charging System), en Tesla Supercharger. Zorg ervoor dat de gekozen lader de benodigde aansluitingen heeft voor de voertuigen in jouw wagenpark. Over het algemeen wordt de CCS stekker als Europese standaard gezien en deze aansluiting wordt ook op veelvoorkomende automerken geleverd. De voordelen dc lader komen het beste tot zijn recht wanneer je je goed inleest, dus ook in het wagenpark!

Installatiegemak en ruimtevereisten:

Overweeg de fysieke ruimtevereisten en het installatiegemak van de DC-lader. Afhankelijk van de beschikbare ruimte op jouw bedrijfsterrein kan een compact ontwerp of een lader met minimale installatie-eisen een voordeel zijn. Dit gaat vaak wel ten koste van het laadvermogen, hoe groter de laadpaal, hoe meer elektronica erin verwerkt is om een hoger vermogen te kunnen leveren.

Door deze overwegingen in acht te nemen, kun je een DC-lader kiezen die naadloos integreert met de behoeften van jouw bedrijf en die klaar is voor de toekomst van elektrisch rijden. Wij kunnen je helpen bij het adviseren, leveren én installeren van een dergelijke snellader. Contact met Blendit Power zorgt ervoor dat je voor nu en in de toekomst de juiste keuze maakt.

Duurzame investering voor de toekomst:

Ja, deze technologie is duurder dan de standaard AC-laadpalen op de hoek van de straat. Dit komt door de techniek die zich in de laadpaal bevindt. Het voordeel van dc lader is dat deze laadpaal meer toekomstbestendig is dan de wisselstroomladers. Onze verwachting is dat het elektriciteitsnet meer gebruik gaat maken van gelijkstroom omdat er dan minder verliezen optreden, een directe combinatie te maken is met accuopslag en zonnepanelen én de omvormer zich niet meer in de elektrische auto bevindt. Bi-directioneel laden, waarbij elektrische voertuigen niet alleen energie kunnen ontvangen, maar ook teruggeven aan het elektriciteitsnet, kan de standaard worden. Dit maakt EV’s niet alleen consumenten van elektriciteit, maar ook leveranciers, waardoor ze kunnen bijdragen aan energieopslag en gridstabiliteit. Een DC-lader is hier een handig hulpmiddel bij om ook grotere vermogens terug te leveren.

Kortom, de AC-laders zijn leuk voor even, maar DC-laden is de toekomst.

Meer weten?


Geef deze tekst een oordeel door een reactie achter te laten.
Share this post on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *