Verdienmodel thuisbatterij

Verdienmodel thuisbatterij

Share this post on:

Ontdek hoe een verdienmodel thuisbatterij kan transformeren tot een winstgevende investering. Thuisbatterijen, ook bekend als thuisopslagsystemen voor energie, zijn steeds populairder geworden in de zoektocht naar duurzame energieoplossingen en energieonafhankelijkheid. Ze slaan overtollige energie op die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen, waardoor huiseigenaren, MKB-ers of zelfs grote organisaties kunnen profiteren van verschillende verdienmodellen.

In dit bericht staan we stil bij de mogelijkheden van een energieopslag systeem bij huis of op kantoor. Zo nemen we je mee in het verdienmodel thuisbatterij, obstakels die je moet overwinnen voordat je een opslagsysteem plaatst en beperkingen waar je tegenaan loopt. Als laatste bieden we je een inzicht in één van onze klanten die we geholpen hebben met advies & ondersteuning voor een thuisaccu.

Verdienmodel thuisbatterij

Wat is momenteel het verdienmodel thuisbatterij?

Een van de meest veelbelovende verdienmodellen is de deelname aan energiemarkten, zoals demand-side management (DSM). Door hun flexibiliteit kunnen thuisbatterijen snel reageren op veranderingen in de vraag naar elektriciteit, waardoor ze kunnen worden ingezet om de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen tijdens piekuren. Huiseigenaren die deelnemen aan deze programma’s kunnen worden beloond met incentives of vergoedingen van energieleveranciers of netbeheerders, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van lagere energiekosten en een duurzamer elektriciteitssysteem ondersteunen.

Naast demand-side management kunnen thuisbatterijen ook bijdragen aan energiebesparing door overtollige energie op te slaan tijdens daluren en deze te gebruiken tijdens piekuren, waardoor huiseigenaren hun energierekening kunnen verlagen. Bovendien bieden thuisbatterijen betrouwbare backup-stroomvoorziening tijdens stroomuitval, wat van onschatbare waarde kan zijn voor huishoudens die gevoelig zijn voor stroomstoringen.

Door te investeren in een thuisbatterijsysteem kunnen huiseigenaren niet alleen financiële voordelen behalen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu. Het optimaliseren van het gebruik van thuisbatterijen en deelname aan demand-side management helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en dragen bij aan de overgang naar een duurzamere energievoorziening.

Klaar om te profiteren van het verdienmodel thuisbatterij? Neem vandaag nog contact op Blendit Power voor meer informatie en ontdek hoe je kunt investeren in een duurzamere toekomst terwijl je je opbrengsten optimaliseert.

Onlangs hebben wij een klant geadviseerd het huidige verdienmodel thuisbatterij te benutten!

Een van onze installatiepartners heeft een geweldige installatie met maar liefst 15 kWh opslag bij een consument weten te plaatsen. Wij hebben de klant in het begintraject weten te ondersteunen, adviseren en uiteindelijk begeleiden naar de oplossing. De grootste vraag van de klant was; wat is het huidige verdienmodel thuisbatterij en hoe kan ik dit het beste implementeren? Wij gaven deze riante woning een inzicht:

 1. Minder energiekosten
  Met een slimme batterij kan je jouw energierekening aanzienlijk verlagen door het inkopen van energie op het moment dat de prijs laag is (of zelfs negatief) en het gebruiken van deze energie als de prijs hoog is. Dit doe je wel in combinatie met een dynamisch energiecontract.
 2. Rendement maken
  Met een slimme accu kun je niet alleen goedkoop je stroom inkopen. Je kunt ook je overschot aan stroom volledig geautomatiseerd verkopen op de EPEX SPOT als de prijs hoog is. Dit levert rendement op, maar is wel afhankelijk van de software van je accu.
 3. Optimaliseren zonnepanelen
  Door de netcongestie komt het steeds vaker voor dat de spanning op het net te hoog wordt en je omvormers automatisch uitschakelen. Je hebt dan geen opwek en niets meer aan je panelen. Slimme software zorgt ervoor dat jij stopt met terugleveren en je panelen jouw accu vullen of je energieverbruik in je pand dekken. Zo verspil je nooit meer je zelf opgewekte zonnestroom.
 4. Noodstroom
  De merkbare gevolgen van netcongestie en onbalans zijn instabiliteit in de netspanning of zelfs het uitvallen van de stroom. Met een slimme accu heb je altijd je eigen noodstroomvoorziening om een kortstondige stroomonderbreking te overbruggen.
 5. Autonomie
  Met een slimme thuisbatterij bepaal je zelf wanneer je gebruikmaakt van je zonne-energie. Je bent niet afhankelijk van beschikbare netstroom en altijd gegarandeerd van genoeg capaciteit.
 6. Verkleinen nutsaansluiting
  De vastrechttarieven van netbeheerders stijgen ieder jaar. Het kan daarom interessant zijn om je stroomaansluiting te verkleinen. Een slimme accu is in staat om de pieken in je stroomverbruik af te vlakken (peakshaving) waardoor jouw maximale aansluiting kleiner kan zijn. Dit levert zomaar €1.113,- besparing per jaar op.
 7. Uitschakelen zonnepanelen
  Het is de schrik van het dynamische energiecontract: stroom terugleveren als de prijs negatief is. Je moet dan betalen voor je teruglevering. Ook hier geldt dat de software van de accu bepaalt of de zonnepanelen uit schakelen én de accu zichzelf vol laadt tegen negatieve prijzen. Je krijgt nu geldt toe voor je afname.

Na het lezen van deze mooie voordelen ten gunste van het verdienmodel, kun je jezelf al snel rijk rekenen. Maar ook hier bevindt zich een addertje onder het gras.

Wat zijn de uitdagingen waarmee ik rekening moet houden voor ik een thuisbatterij kies?

Voorgenoemde voordelen en het verdienmodel thuisbatterij zijn natuurlijk de vruchten die je plukt nadat je hordes aan beslismomenten hebt overwonnen. Zo kun je bijvoorbeeld peinzen over de hoogte van de investering of de benodigde ruimte voor een dergelijk systeem. Hieronder gaan we er wat dieper op in:

 1. Initiële kosten
  De kosten voor de aanschaf en installatie van een thuisbatterij kunnen hoog zijn. Hoewel de prijzen in sommige regio’s dalen naarmate de techniek doorontwikkeld wordt. Dit kan een drempel vormen voor eigenaren van huizen of bedrijven die overwegen een batterijsysteem te installeren.
 2. Compatibiliteit met bestaande systemen
  Sommige thuisbatterijen werken beter met bepaalde zonne-energiesystemen of elektrische systemen in huis of op de zaak. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de batterij die je kiest compatibel is met jouw bestaande energie-infrastructuur.
 3. Ruimte
  Thuisbatterijen nemen fysieke ruimte in beslag. Niet alle panden hebben voldoende ruimte beschikbaar voor de installatie van een batterijsysteem. Vooral wanneer de meterkast al volgebouwd is met andere apparatuur.
 4. Gewicht en installatievereisten
  Sommige thuisbatterijen zijn zwaar en vereisen speciale installatievereisten, zoals versterkte vloeren of muren, om ze veilig te ondersteunen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen en het installatieproces ingewikkelder maken.
 5. Veiligheid en regelgeving
  Thuisbatterijen zijn complexe elektrische apparaten en moeten correct worden geïnstalleerd om veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Lokale regelgeving en voorschriften met betrekking tot elektrische installaties moeten worden nageleefd. Dat mogelijk extra kosten en administratieve rompslomp met zich meebrengt. Daarnaast kunnen wij in Nederland ook te maken krijgen met een capciteitstarief. Dit geldt voornamelijk voor bedrijven. In België is dit inmiddels het geval waardoor een accu een stuk interessanter is geworden.
 6. Onderhoud en levensduur
  Net als bij andere technologieën vereisen thuisbatterijen onderhoud en hebben ze een beperkte levensduur. Het is belangrijk om rekening te houden met de onderhoudsbehoeften. De verwachte levensduur moet je meenemen bij het plannen van de installatie.

Waar moet je beginnen?

Los van de kosten en opbrengsten wil je ook een bijdrage leveren aan de energietransitie. Maar geld is een belangrijk onderdeel van de keuze. De terugverdientijd kan sterk variëren en is afhankelijk van factoren zoals jouw energieverbruik, tarieven op het energiecontract en subsidiemogelijkheden. Het kan een uitdaging zijn om te bepalen of de investering op lange termijn rendabel zal zijn. Wat vast staat is dat je in ieder geval meer zekerheid hebt over een werkende elektrische installatie en minder gevoelig bent voor fluctuaties in prijs en aanbod van energie vanaf het elektriciteitsnet.

Door deze uitdagingen zorgvuldig te overwegen en bij Blendit Power deskundig advies in te winnen, kun je de beste beslissing nemen. Een beslissing over het al dan niet installeren van een thuisbatterij en welke optie het beste past bij jouw behoeften en omstandigheden. Om een juiste keuze te maken waar je de komende 15-20 jaar mee vooruit kunt is het belangrijk de juiste informatie te hebben!

Als laatste willen wij jou 3 tips meegeven als het gaat om een keuze van een thuisbatterij:

1. Ga niet op de mooie verhalen van de eerste beste aanbieder af. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het ook vaak te mooi om waar te zijn.

2. Probeer informatie te verzamelen bij onafhankelijke experts. Kanalen die gesponsord worden (zoals Bright/RTL) zijn meestal niet de meest betrouwbare.

3. Vraag een leverancier, die ervaring heeft op dit gebied, wat hij voor jou kan betekenen. Vraag vooral door, slik niet alles en laat uitleggen waarom iets voor jou belangrijk is. Deze leverancier moet vooral goed naar jóu luisteren en jóuw situatie begrijpen. Deze leverancier moet niet per se aan jou willen verdienen in de eerste plaats. Maar jou vooral blij willen maken met iets waar je écht wat aan hebt.

Share this post on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *