Migratie van een laadpaal

Migratie van een laadpaal

Share this post on:

Blendit Power

Energievraagstukken verhelderen

Wil jij jouw laadpaal verplaatsen naar een andere CPO die je laadpaal beter kan beheren? Dan kun je een migratie van een laadpaal uitvoeren. Het voordeel van een migratie is dat je een laadpaal door een andere partij kunt laten beheren die jouw laadinfrastructuur beter kan managen of bijvoorbeeld meer inzicht in jouw laadsessies geeft.

Hardware van laadpalen zijn er in verschillende soorten en maten, evenals de software en koppelingen met laadpas providers. De instellingen van de (slimme) laadpaal wordt aangepast door middel van een internetverbinding met de backoffice. Deze backoffice is opgebouwd door een Charge Point Operator (CPO) en deze connectie vindt plaats door gebruik te maken van een internetverbinding.

Hoe werkt een migratie van een laadpaal?

Bij de laadpaal hoort meestal een service- of onderhoudsabonnement. Dit abonnement zorgt voor het beheer en verrekening met de laadpas. Een onderhoudsabonnement kan preventief onderhoud zoals soft- en firmware updates uitvoeren om de laadpaal up-to-date te houden. Bij een wens om de laadinfrastructuur uit te breiden, komen wij laadpalen tegen die meestal verouderd zijn en daardoor niet meer voldoen aan de nieuwe generatie elektrische auto’s. Mede daardoor treden er vaker storingen op. Een oplossing hiervoor kan de migratie van een laadpaal naar een andere backoffice zijn. 

Je laadpaal laten communiceren met een andere backoffice kan op twee manieren, namelijk: 

 • De SIM-kaart en URL op locatie veranderen
 • Je kunt de backend URL op afstand aanpassen

Hieronder lees je meer over de migratie van een laadpaal.

De SIM-kaart en URL op locatie veranderen

De SIM-kaart die in jouw laadpaal gemonteerd is zorgt voor een internetverbinding. Via een URL die in de software naar de betreffende omgeving verwijst, maakt de laadpaal verbinding met jouw huidige partij. Deze verbinding maakt het mogelijk om bijvoorbeeld instellingen van de laadpaal te wijzigen of om laadsessies in te zien. Een onderdeel van de migratie is het vervangen van de SIM-kaart in de laadpaal. Deze is aan de binnenzijde van de laadpaal op een printplaat gemonteerd. Om daarbij te komen dient de laadpaal open geschroefd te worden.
Let op: Doe dit niet zelf! Je kunt kortsluiting veroorzaken of zelfs geëlektrocuteerd worden! 

De SIM-kaart van jouw backoffice bevat voldoende data om de informatie met de backoffice uit te wisselen voor de levensduur van de laadpaal. Niet alle laadpalen bevatten overigens een SIM-kaart. Dit kunnen laadpalen zijn die niet geschikt zijn voor internetverbinding of maken gebruik van een WiFi-verbinding. 

Na het vervangen van de SIM-kaart voor het migreren van de laadpaal dienen de software instellingen aangepast te worden. Dit gaat om de link van de backoffice waar de laadpaal naar verwijst en de instellingen zoals maximale stroomsterkte die de laadpaal mag gebruiken. Om deze instellingen te bepalen zou je in de meterkast kunnen kijken naar de waarde van de afzekering van de laadpaal. 

De backend URL op afstand aanpassen

Een laadpaal met een CPO die geschikt is om op afstand de URL van de backoffice aan te passen levert veel tijdwinst op. Meestal moet de eigenaar van de laadpaal hiervoor in contact treden met de huidige backoffice partij om toestemming te krijgen om de URL aan te passen. Dit heeft te maken met het abonnement wat je bij de huidige partij hebt afgesloten en een eventuele looptijd. Er kan een opzegtermijn gehanteerd worden waardoor het niet altijd mogelijk is om, zonder contractbreuk direct de laadpaal over te zetten. 

Mocht je huidige backoffice direct meewerken dan kun je via de nieuwe partij de benodigde URL aanleveren. De bestaande CPO verzorgt de aanpassing in de software en in samenspraak met je nieuwe backoffice wordt de laadpaal daar onder gebracht.

Uitdagingen bij een migratie van een laadpaal op afstand

Fouten worden wel eens gemaakt, dat is niet erg maar levert wel frustratie of extra tijd, moeite en kosten op! Wanneer een foutieve URL aangeleverd wordt of wanneer er bij het invoeren van de gegevens een spellingfout gemaakt wordt, kan de laadpaal (digitaal) verloren raken. De laadpaal verwijst dan naar een URL die niet bestaat of niet vindbaar is en verliest dus de verbinding met een backoffice. Hierdoor kan zowel de nieuwe als de bestaande backoffice niet meer communiceren met de laadpaal en is het (bijna) onmogelijk om op afstand de laadpaal nog te bereiken.
Bijna? Ja, want laadpalen met SIM-kaarten kunnen SMS-berichten ontvangen. Op deze manier kan er alsnog informatie uitgewisseld worden maar is het niet mogelijk om een migratie uit te voeren. Zorg er dus voor dat je een partij inschakelt die weet wat hij of zij doet. Op afstand klinkt misschien makkelijk, maar een overname op locatie is  altijd een beter idee. Zo kan de monteur de binnenkant van de laadpaal controleren, evenals de installatie achter de laadpaal.

Wat een gedoe hè? Bekijk hier wat wij voor jou kunnen betekenen.

Migratie van een laadpaal

Technische eisen migreren van een laadpaal

Om de laadpaal te verwijzen naar een andere backoffice is er een internetverbinding noodzakelijk. De connectie moet dus voldoende aanwezig zijn om het bereik mogelijk te maken. Staan de laadpalen op een plek waar de verbinding slecht is, zoals een parkeergarage of afgelegen bos? Dan kan het zijn dat er verbindingsproblemen ontstaan. Het is dus goed om vooraf te checken wat de signaalsterkte op jouw locatie is. Op de plaats van het laadpunt wordt meestal uitgegaan van een signaalsterkte van tenminste -75 dBm.

Een eenvoudige test is het internetbereik van je mobiele telefoon. Heb je minimaal één streepje continu internetbereik? Dan is er voldoende signaal aanwezig voor een SIM-kaart in een laadpaal. 

Is dat niet het geval? Dan kan een externe antenne een optie bieden. Vraag jouw installateur om het realiseren van een externe antenne of neem contact met ons op, wij kunnen jou hierin begeleiden.

Er zijn meerdere redenen waarom je kunt kiezen voor het migreren van jouw laadpaal

Er zijn natuurlijk tal van redenen waarom je kunt kiezen voor het migreren van jouw laadpaal. Mis je bijvoorbeeld inzicht in je laadsessies of wil je meer functionaliteiten op gebied van jouw laadpaal beheer?

 • ontevreden over huidige abonnement / beheerder
 • je wil meer inzicht in je laadsessies en gebruikers
 • één aanspreekpunt voor al je laadpalen
 • betere opvolging van storingen met je laadpaal
 • meer MSP’s toestaan

Advies voor het verhuizen van je laadpaal:

Wij raden aan om je transactiegegevens kort voor de aangekondigde migratiedatum uit je huidige backoffice te downloaden, omdat de geschiedenis niet wordt overgedragen naar het nieuwe systeem. Deze gaat veelal verloren. Mocht je nog van deze data gebruik willen maken om wat voor reden dan ook, zorg dan dat je deze vóór de migratie opslaat.

Andere aandachtspunten voor de migratie van je laadpaal zijn:

 • Kies geen onderhoudsabonnement zonder storingsopvolging
 • Zorg dat je laadpaal gegevens van je huidige beheerder / CPO bij de hand hebt
 • Soms is een laadpaal beveiligd met een wachtwoord, vraag deze op bij je installateur of CPO
 • Kijk goed of de nieuwe CPO bij voldoende MSP’s is aangesloten, Zo weet je zeker dat alle bezoekers kunnen laden

Tot slot een aantal gerenommeerde partijen die jouw backoffice in goede banen kunnen leiden zijn: 

Wij kunnen voor jou een migratie uitvoeren. Ben je benieuwd wat de kosten daarvoor zijn en of jouw laadpaal überhaupt over te zetten is? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen contact op, geheel vrijblijvend!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
blendit

“Bij ons kun je terecht voor de configuratie van elk type laadpaal.”

Jordi Lijnse

Founder, NRG-Solutions
(Link naar LinkedIn profiel)

Geef deze tekst een oordeel door een reactie achter te laten.
Share this post on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *