laadpalenlandschap

Het laadpalenlandschap

Share this post on:

Blendit Power

Energievraagstukken verhelderen

Als je mee wil praten over laadpalen, dan krijg je verschillende termen om je oren geslingerd. Om jou te helpen wegwijs te worden in het laadpalenlandschap, leggen we je hier een aantal vaktermen uit. Zo kun jij meepraten over allerlei zaken die te maken hebben met CPO, transacties, kWh-verrekening, Roaming en MSP’s. Makkelijk toch?

Hoe ziet het laadpalenlandschap er uit? 

Globaal is het landschap in te delen in drie verschillende gebieden, een CPO omgeving, MSP partij en de roamingpartner. Zeggen deze termen je niets? Lees dan vooral verder! Op deze pagina kun je een samenvatting terugvinden wat deze drie partijen doen om een laadpalen netwerk te realiseren die grenzeloos voor je werkt.

Wat houdt een Charge Point Operator (CPO) in?

Een Charge Point Operator, afgekort CPO, is de partij die verantwoordelijk is voor het beheer, onderhoud en exploitatie van laadpalen. Dit kan de leverancier van de laadpaal te zijn, maar dat hoeft niet. Een CPO is een digitale omgeving waarin een laadpaal beheerd kan worden. De partij die deze digitale omgeving c.q. platform opbouwt, beheert en verstrekt aan derden, is een CPO.

Bij het beheer van de laadpalen komen verschillende eisen kijken. Zo moet de CPO in het laadpalenlandschap voldoen aan een aantal protocollen en technische (veiligheids)eisen. Ook moeten er administratieve handelingen mogelijk zijn zoals transacties veilig waarborgen. Een transactie wordt uitgevoerd met een laadpas, QR-code of creditcard. De laadpas wordt door een MSP beheerd en uitgegeven. Daarover later meer.

De digitale omgeving die door de CPO is opgebouwd, kan gekoppeld worden aan verschillende type laadpalen. Dit wordt gedaan door de ‘computer’ in de laadpaal te laten communiceren met deze omgeving. Een computer in de laadpaal wordt een controller genoemd en regelt allerlei zaken in de laadpaal zelf, maar ook de communicatie naar de buitenwereld. Deze communicatie wordt ook wel het OCPP protocol genoemd. Deze afkorting staat voor Open Charge Point Protocol. Dit protocol kun je vergelijken met een mobiele telefoon die met een satelliet in de ruimte ‘praat’.

De communicatie verloopt meestal via een SIM-kaart in de controller van de laadpaal. Met deze SIM-kaart maakt men verbinding met de digitale omgeving, ook wel backoffice genoemd, waardoor de laadpaal online te vinden is. Door deze constructie is er bijna altijd een abonnement van toepassing, omdat de SIM-kaart een databundel bevat die betaalt moet worden. Ook betaal je voor de services van de beherende partij. 

Naast betalen met een laadpas is er ook een QR-code of creditcard mogelijk. Dit is o.a. afhankelijk van het merk laadpaal, de locatie in Europa en de wens die de eigenaar van de laadpaal heeft om zijn stroom vergoed te krijgen. Wettelijk zijn er verplichtingen om de tarieven duidelijk te communiceren. We beperken ons nu alleen tot de beschrijving van het laadpalenlandschap, ook al is er veel meer om over uit te weiden! 

Wat doet een CPO-omgeving in het laadpalenlandschap?

In de omgeving van de laadpaal is de status van de laadpaal in te zien, het tarief in te stellen of software updates door te voeren. Dit wordt meestal gedaan door een derde partij, want een CPO-platform wordt vaak ‘white-label’ verkocht aan andere partijen, zoals een MKB-brandstof. De ontwikkelaar van het platform, bijvoorbeeld Maxem, beheert het platform en zorgt voor afspraken met ‘Roaming’ partners. Deze partijen zorgen voor een communicatie tussen laadpas en laadpaal (CPO). Een ander onderdeel van deze pagina vertelt je meer over de roaming!

Er zijn meerdere aanbieders die een omgeving hebben gebouwd om een laadpaal in te beheren. Ieder heeft zijn eigen voordelen en functies. We hebben een bericht geschreven over het wijzigen van de CPO van je laadpaal. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld laadpalen toevoegt aan je netwerk of wanneer je een betere omgeving met meer functies wenst. Lees meer!

Wat doet een Mobility Service Provider (MSP)?

Een elektrische auto wil je opladen wanneer je ergens geparkeerd staat. Dit kan aan een snellader bij de supermarkt zijn, maar ook bij een normale AC-lader op een bedrijventerrein. Om te kunnen opladen bij een laadpaal heb je meestal een laadpas nodig. Met deze laadpas wordt de stroom verrekend met de eigenaar van de laadpaal. Deze laadpas wordt beheerd en uitgegeven door een MSP!

De aanbieder van deze pas wordt ook wel een e-MSP genoemd, aangezien deze aanbieders zich richten op elektrische voertuigen. De e-MSP dient een koppeling te hebben met een CPO. Dit is nodig om de communicatie onderling op te kunnen stellen om een factuur van de laadsessie te sturen. Deze communicatie wordt OCPI genoemd en staat voor een Open Charge Point Interface. Het protocol beschrijft de communicatie tussen het netwerk van laadpassen en het netwerk van laadpalen, dus een MSP praat met een CPO.

Om dit ‘ gesprek’ mogelijk te maken dient er onderling verbinding gemaakt te worden. Dit wordt door een roaming partij verzorgd. De roaming wordt onder de volgende alinea verder besproken. 

Wat doe je met een pas in het laadpalenlandschap?

Het opladen van een EV begint wanneer je een laadpas voor de RFID-lezer van de laadpaal houdt. Bij het starten van een laadsessie wordt er eerst een communicatie opgesteld tussen de laadpas en laadpaalbeheerder. Tijdens deze communicatie wordt er gekeken of de laadpas gemachtigd is om de laadsessie te mogen starten. Dat wil zeggen dat er door de CPO gevraagd wordt of er een geldige MSP aan de andere zijde bevindt. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt de laadsessie niet gestart, de laadpaal kan immers geen rekening sturen voor de laadsessie. De pas wordt dan niet geautoriseerd om te laden op dit laadpunt. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals:

  • De laadpas is niet geactiveerd door de berijder of leverancier
  • De laadpaal heeft geen verbinding met internet
  • De e-MSP heeft geen roaming afspraak met de CPO

Indien de laadpas gemachtigd is om te komen laden, dan wordt de sessie gestart en kan de laadpaal stroom afgeven aan het voertuig. Zodra het pasje opnieuw tegen de kaartlezer gehouden wordt, stopt de laadsessie en wordt het totaal aan geladen kWh verrekend met de bezoeker. Het tarief dat op de paal ingesteld is door de CPO/eigenaar laadpaal, wordt vermenigvuldigd met de hoeveelheid stroom dat geladen is en is uiteindelijk op de eindfactuur terug te vinden.

Is dat alles wat je dan voor deze laadsessie betaalt? Grote kans van niet!

Waar moet je op letten bij het kiezen van een laadpas leverancier? 

De prijs! Ook bij deze service hoort een abonnement. Bij laadpassen worden verschillende soorten abonnementen aangeboden, eentje met een vaste prijs per maand, een tarief bij gebruik van de pas of een gratis pas met opslag per kWh. Dat laatste is een behoorlijke valkuil en zorgt voor een slechte prijstransparantie in de markt. 

Via de website laadpastop10 kun je aanbieders vergelijken. Op deze site vind je de beste laadpas voor jouw toepassing. Een overzicht van prijsverschillen en de herkomst van deze verschillen lees je hier terug. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang of je kunt laden in het buitenland. Ook hier kun je informatie over terugvinden.

Of je kunt laden in het buitenland is afhankelijk van de ‘roaming-afspraken’ die de e-MSP maakt met de verschillende platformen, of niet. Lees hieronder verder wat het voor jou kan betekenen! 

laadpalenlandschap

Wat doet Roaming met mijn laadpas?

Zoals eerder beschreven lijkt Roaming in het laadpalen landschap sterk op de communicatie van een mobiele telefoon. Een SIM-kaart heeft internetverbinding ongeacht de locatie in Nederland middels 4G. Maar wanneer je een laadpaal of laadpas in het buitenland wil gebruiken, moet deze ook kunnen spreken met datzelfde 4G netwerk. Hiervoor zijn verschillende platformen opgezet die deze communicatie mogelijk maken, zodat je overal in Europa kunt opladen zonder verschillende laadpassen te hoeven gebruiken. Het laadpalenlandschap gaat dus ook grenzen over!

Ook deze communicatie dient een standaard protocol te zijn zodat eenieder zich hierbij aan kan sluiten. In dit geval is dat een Open Clearing House Protocol (OCHP) om allerlei verschillende partijen met elkaar te laten communiceren en toegang te geven tot een netwerk. Deze standaard protocollen zijn vrij om bij aan te sluiten, hierdoor wordt dit protocol snel ontwikkeld en kent het een lage drempel om je als e-MSP, of CPO, aan te melden. Dit zorgt voor minder laadstress in het buitenland en een breder netwerk van toegankelijke laadpalen!

 
Geef deze tekst een oordeel door een reactie achter te laten.
Share this post on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *