Laadpaal verhuizen backoffice

Laadpaal verhuizen

Share this post on:

Blendit Power

Energievraagstukken verhelderen

Wil jij jouw laadpaal verhuizen naar een andere backoffice? Het verhuizen van je backoffice noemen wij migratie. Het voordeel van het verhuizen van een laadpaal naar een andere backoffice is dat je geen laadpaal hoeft te vervangen. Daarnaast kun je bij een uitbreiding van jouw laadinfrastructuur alle laadpalen door één partij laten beheren. Deze partij zou bijvoorbeeld meer inzicht in laadsessies geven middels een eigen beheeromgeving. Daarnaast is het een stuk overzichtelijker wanneer je facturen van één aanbieder ontvangt en bij één partij terecht kunt met vragen of storingen. 

De laatste jaren zijn er veel verschillende type laadpalen bijgekomen, evenals het aantal aanbieders en installateurs. Het kan voorkomen dat je bij een uitbreiding van jouw huidige laadpaal infrastructuur een ander merk of leverancier kiest. Een onderwerp wat hierbij komt kijken is de omgeving waarin de laadpaal beheerd wordt, oftewel de backoffice van een CPO (Charge Point Operator). Hoe deze verhuizing van de backoffice van een laadpaal in zijn werk gaat lees je op deze pagina.

Hoe gaat een laadpaal verhuizen in zijn werk? 

Als je een slimme EV laadpaal hebt dan hoort daar een onderhoud – of serviceabonnement bij. Het abonnement zorgt voor het beheer en verrekening met de bezoeker die zijn EV komt op laden. Bij een wens om de laadinfrastructuur uit te breiden, komen wij laadpalen tegen die meestal verouderd zijn en daardoor niet meer voldoen aan de nieuwe generatie elektrische auto’s. Mede daardoor treden er vaker storingen op. Een oplossing hiervoor kan het verhuizen van een laadpaal naar een andere backoffice zijn. 

Je laadpaal laten communiceren met een andere backoffice (migreren) kan op twee manieren, namelijk: 

 • Je kunt de backend URL op afstand aanpassen
 • De SIM-kaart en URL op locatie veranderen

Hieronder lees je meer over het migreren van een laadpaal.

De backend URL op afstand aanpassen

Een laadpaal met een CPO die geschikt is om op afstand de URL van de backoffice aan te passen levert veel tijdwinst op. Meestal moet de eigenaar van de laadpaal hiervoor in contact treden met de huidige backoffice partij om toestemming te krijgen om de URL aan te passen. Dit heeft te maken met het abonnement wat je bij de huidige partij hebt afgesloten en een eventuele looptijd. Er kan een opzegtermijn gehanteerd worden waardoor het niet altijd mogelijk is om, zonder contractbreuk direct de laadpaal over te zetten. 

Mocht je huidige backoffice direct meewerken dan kun je via de nieuwe partij de benodigde URL aanleveren. De bestaande CPO verzorgt de aanpassing in de software en in samenspraak met je nieuwe backoffice wordt de laadpaal daar onder gebracht.

Uitdagingen bij een migratie van een laadpaal op afstand

Fouten worden wel eens gemaakt, dat is niet erg maar levert wel frustratie of extra tijd, moeite en kosten op! Wanneer een foutieve URL aangeleverd wordt of wanneer er bij het invoeren van de gegevens een spellingfout gemaakt wordt, kan de laadpaal (digitaal) verloren raken. De laadpaal verwijst dan naar een URL die niet bestaat of niet vindbaar is en verliest dus de verbinding met een backoffice. Hierdoor kan zowel de nieuwe als de bestaande backoffice niet meer communiceren met de laadpaal en is het (bijna) onmogelijk om op afstand de laadpaal nog te bereiken.
Bijna? Ja, want laadpalen met SIM-kaarten kunnen SMS-berichten ontvangen. Op deze manier kan er alsnog informatie uitgewisseld worden maar is het niet mogelijk om een migratie uit te voeren. Zorg er dus voor dat je een partij inschakelt die weet wat hij of zij doet. Op afstand klinkt misschien makkelijk, maar een overname op locatie is  altijd een beter idee. Zo kan de monteur de binnenkant van de laadpaal controleren, evenals de installatie achter de laadpaal.

Laadpaal verhuizen backoffice

De SIM-kaart en URL op locatie veranderen

De SIM-kaart die in jouw laadpaal gemonteerd is zorgt voor een internetverbinding. Via een URL die in de software naar de betreffende omgeving verwijst, maakt de laadpaal verbinding met jouw huidige partij. Deze verbinding maakt het mogelijk om bijvoorbeeld instellingen van de laadpaal te wijzigen of om laadsessies in te zien. Een onderdeel van de migratie is het vervangen van de SIM-kaart in de laadpaal. Deze is aan de binnenzijde van de laadpaal op een printplaat gemonteerd. Om daarbij te komen dient de laadpaal open geschroefd te worden.
Let op: Doe dit niet zelf! Je kunt kortsluiting veroorzaken of zelfs geëlektrocuteerd worden! 

De SIM-kaart van jouw backoffice bevat voldoende data om de informatie met de backoffice uit te wisselen voor de levensduur van de laadpaal. Niet alle laadpalen bevatten overigens een SIM-kaart. Dit kunnen laadpalen zijn die niet geschikt zijn voor internetverbinding of maken gebruik van een WiFi-verbinding. 

Na het vervangen van de SIM-kaart voor het migreren van de laadpaal dienen de software instellingen aangepast te worden. Dit gaat om de link van de backoffice waar de laadpaal naar verwijst en de instellingen zoals maximale stroomsterkte die de laadpaal mag gebruiken. Om deze instellingen te bepalen zou je in de meterkast kunnen kijken naar de waarde van de afzekering van de laadpaal. 

Weten of jouw merk laadpaal naar een andere backoffice verhuisd kan worden? Vul onderaan deze pagina jouw aanvraag in!

laadpaal verhuizen

Technische eisen samenvoegen van verschillende laadpalen

Om de laadpaal te verhuizen naar een andere backoffice is er een internetverbinding noodzakelijk. De verbinding moet dus voldoende aanwezig zijn om het communicatie mogelijk te maken. Staan de laadpalen op een plek waar de verbinding slecht is, zoals in een parkeergarage? Dan kan het zijn dat er verbindingsproblemen ontstaan. Het is dus goed om vooraf te checken wat de signaalsterkte op jouw locatie is.

Een eenvoudige test is het internetbereik van je mobiele telefoon. Heb je minimaal één streepje continu internetbereik? Dan is er voldoende signaal aanwezig voor een SIM-kaart in een laadpaal. 

Daarnaast moeten alle laadpalen een bepaald taaltje kunnen spreken om te communiceren met de backoffice. Dat is het OCPP protocol. Controleer dus goed of jouw laadpaal dit protocol ondersteunt, de OCPP versie 1.6 en de nieuwste OCPP 1.6 JSON worden door de meeste backoffices ondersteund.

Er zijn meerdere redenen waarom je kunt kiezen voor het verhuizen van jouw laadpaal

Er zijn natuurlijk tal van redenen waarom je kunt kiezen voor het verhuizen van jouw laadpaal naar een andere backoffice. Mis je bijvoorbeeld inzicht in je laadsessies of wil je meer functionaliteiten op gebied van jouw laadpaal beheer? Veel genoemde redenen zijn:

 • ontevreden over huidige abonnement / beheerder
 • je wil meer inzicht in je laadsessies en gebruikers
 • één aanspreekpunt voor al je laadpalen
 • betere opvolging van storingen met je laadpaal
 • meer MSP’s toestaan

Aandachtspunten voor de migratie van je laadpaal zijn:

 • kies geen onderhoudsabonnement zonder storingsopvolging
 • zorg dat je laadpaal gegevens van je huidige beheerder / CPO bij de hand hebt
 • soms is een laadpaal beveiligd met een wachtwoord, vraag deze op bij je installateur of CPO
 • kijk goed of de nieuwe CPO bij voldoende MSP’s is aangesloten, Zo weet je zeker dat alle bezoekers kunnen laden

Tot slot een aantal gerenommeerde partijen die jouw laadpaal goed kunnen beheren:

Wij kunnen jouw laadpaal verhuizen. Ben je benieuwd wat de kosten daarvoor zijn en of jouw laadpaal überhaupt over te zetten is? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact op, geheel vrijblijvend!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
blendit

“Het overzetten van de laadpaal naar een andere backoffice is zo gepiept, als je de juiste kennis maar in huis hebt.”

Sjouke Dijkstra

Eigenaar, Autobedrijf Dijkstra
(Link naar website)

Geef deze tekst een oordeel door een reactie achter te laten.
Share this post on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *